Nasihat Tutmayanı Musibet Tutar Kompozisyon

Bu bölümde nasihat tutmanın önemini ele aldığımız metni inceleyince nasihat tutmayanı musibet tutar atasözünün açıklaması ile ilgili kompozisyon adına fikir alabilirsiniz.

Büyüklerimiz yeri gelir bize çokça nasihat etme gereği duyar. İsterler ki yanlış bir şey yapmayalım. Yolda tökezleyip başımıza iş açmayalım diyedir bütün nasihatler. Oysa bunlar bir kulağımızdan girer, diğerinden çıkar. Her şeye rağmen burnumuzun dikine gider, yine bildiğimizi okuruz.

Sonra bir musibet yaşarız. Çok acı bir tecrübe demektir bu. Ancak o zaman aklımız başımıza gelir. Anyayı Konyayı anlarız. Yani nasihat kar etmez ama yaşadığımız bir musibet dünyanın kaç bucak olduğunu tattırır bize. Demek ki büyükler doğru söylüyor.

Mesela bir büyüğümüz yanlış olan bir hareketimizi görünce aman yapma, etme başına şu olumsuzluklar gelir diye bizi nasihatle uyarır. Ona aldırış etmeyip yanlışta ısrar edersek çok daha kötü bir tecrübe yaşamak durumunda kalırız. Sonradan iş işten geçmiş olur.

Sonuç olarak kötü ve acı bir tecrübe yaşatan musibetler gelmeden nasihatlere kulak vermeliyiz. Önceden tedbirimizi sağlam bir şekilde almalıyız. İlla akıllanmak için musibeti beklemeye gerek yoktur. Dikkati elden bırakmadan temkinli olursak belki de musibetten ucuz kurtuluruz. Kısacası çok zarara uğramadan tehlikeyi atlatırız. Bunun için nasihatleri önemsemek oldukça önemlidir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski