Bu bölümde har vurup harman savurmanın insanın elinde hiçbir şey kalmamasına yol açtığını anlatan metni inceleyince bol bol yiyen bel bel bakar atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazarken fikir alabilirsiniz.
İnsan biraz ölçülü harcama yapmalıdır. Şu anda param var deyip hemen onu bitirmek gerekmez. Yani parayı idareli kullanmak gerekir. Aklım esti şunu alayım, bunu yiyeyim dersek elde avuçta bir kuruş para kalmaz. Ondan sonra ağzımız açık kalır, bel bel bakarız.
Tutumlu olmak her zaman için çok avantajlıdır. İleriyi düşünerek elimizdeki parayı rast gele bol bol harcamamalıyız. Yarın bir gün lazım olur diye kontrollü yaşamalıyız. Evet, gönül ister ki her şeyi alalım. Gitmek istediğimiz yerlere gidelim. Uçakla dünyayı turlayalım. Canım ne istiyorsa en lüks lokantalarda kebap yiyelim. Bütün bunlar bol bol yemek durumunu izah eder, keyfimize göre yaşamış oluruz lakin bu işin sonu kötü biter. Çünkü bir tek bugün yok kin yarın yine gelecek, yine gidermemiz gereken temel ihtiyaçlarımız olacak. Hal böyle olunca paramızı idareli kullanmalıyız.
Sonuç itibariyle ihtiyaçlarımız ve tüketim alışkanlıklarımız hiç bitmeyecek. Her an para lazım olacak. Bunun bilincinde olarak davranmalıyız. Param varken her istediğimi alayım, başka yerlere gidip gezeyim gibi gereksiz masraflara girmemeliyiz. Çünkü gerçekten ihtiyacımız olmayan şeyleri almak, hayat pahalılığı almış başını gitmişken bir yerlere gidip tatil falan yapmak bol bol harcamak demektir. Bunlar da cebimizdeki bütün paranın bitmesine yol açar. Sonunda da bir kuruş paramız bile kalmadığında şaşar, kalırız.
Yorum Gönder