İyilik Yap Denize At Balık Bilmezse Halik Bilir Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek iyilik yap denize at balık bilmezse Halik bilir atasözü ile ilgili kompozisyon konusunda fikir alabilirsiniz.

Sen iyiliğini yap, sonra geri çekil, onu unut anlamında kullanılır. Varsın iyilikten anlamayan anlamasın. Böyle kimseler olsa bile iyilik etmekten asla vazgeçmemeliyiz. Biz iyiliği birileri hak etsin diye yapmıyoruz. Tamamen Allah rızasını gözeterek yapıyoruz. Bu yüzden iyilik yaptığımız kişinin tavrına bakmamalıyız.

İyiliği anlamlı kılan şey onun karşılık beklemeden, koşulsuzca yapılmasıdır. Başka bir deyişle ben birine iyilik yaptım. O da bana şöyle davranmalıdır diye bir yaklaşıma sahip olamayız. İyilik etmek bizim insanlığımızı gösterir. Dolayısıyla iyiliğin unutulması çok daha doğrudur. Zaten yaptığımız bir iyilikten karşılık bekleyeceksek o zaman hiç yapmasak daha iyidir. Mesela zor durumda olan bir kişiye iyilik yaptınız diyelim. sonra ondan size karşı belli bir şekilde davranmasını beklediğinizde o iyiliği çöpe atmış olursunuz. Aynı zamanda karşınızdaki insanı ezip geçersiniz. Zaten onun size karşı boynu büküktür. Son derece mahcup durumdadır. Bir de iyiliği başa kakarsanız o zaman ne anlamı kalır ki?

Sonuç olarak karşınızdaki kişinin aldığı vaziyete bakmadan iyilik yapmaya her zaman devam etmelisiniz. Allah bunu görür ve bilir. O yüzden en küçük bir iyilik bile olsa hanenize sevap olarak yazılır. Bir yerde bunun mükafatını alırsınız.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski