Bu bölümde fikir edineceğiniz metnin sorusu: Günlük hayatınızda karşılaştığınız iş yeri adları ve tabelalardaki yabancı kelimelerin kullanımıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Örneklerle açıklayınız.
Biz Türk insanı olarak kendi ülkemizde hayatımıza devam ediyoruz. Dilimiz Türkçe olduğu için Türkçeyi sevmeli ve ona layık olduğu önemi vermeliyiz diye düşünüyorum. Herhangi bir iş için dışarı çıktığımızda iş yerlerinde ve birçok tabelada yabancı kelime kullanımlarını görüyoruz. Bu kelimeleri koyan insanlar hakkında acaba Türkçe'mizi yetersiz mi görüyorlar da iş yerine böyle yabancı kelimelerden oluşan adlar veriyorlar diye düşünmeden edemiyorum.
Ne düşündüğümü merak ediyorsanız Türkçe varken yabancı kelime kullanmayı dilimize çok büyük bir saygısızlık olarak kabule diyorum. Türkçe'mizin neyi eksik de böyle yabancı kelime kullananlar dilimizi kirletiyorlar, anlamakta zorlanıyorum. Mesela karşılaştığım bir örneği anlatayım. İş yerinin adı "Büshra Baklava" konmuş. Normalde olması gereken "Büşra Baklava" şeklindedir. Sanki bu yetmiyormuş gibi "ş" harfi yerine "sh" şeklinde iki harf kullanınca ne oluyor, acaba çok merak ediyorum. Çarşılarda, caddelerde daha bir sürü böyle örnekler karşılaşmak mümkün. İnsanın içi, sızlıyor ya, böyle Türkçe'mize haksızlık edilince.
Kısaca özetleyecek olursak, Türkçesi varken iş yerlerine, mağazalara, dükkanlarımıza yabancı kelimelerden oluşan ad koyunca dilimizi kirletiyoruz. Ona nankörlük ediyoruz gibi düşünüyorum. Bunlara hiç gerek yok değil mi? Zaten dilimiz başlı başına her şeye yetiyor. Eğer özgün ve dikkat çekici bir isim vermek gerekiyorsa bunu Türkçe kelimelerle de yapabiliriz.
Yorum Gönder